dqvolskiq-most

Дяволски мост 

Здравината на моста местните хора обясняват с друга легенда, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил -Уста Димитър от Неделино. Майсторът вградил сянката на момичето, за да остане мостаздрав за векове, а скоро след края на строежа, момичето починало. Но загадките не спират до тук. Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран печата на цар Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите.

D53-1

кръстова гора

Причината всяка година тук да има огромен туристопоток е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много са легендите за това вълшебнo място, като всяка от тях разказва за някое сторено чудо.

Местните хора разказват за Йордан Дрянков, родом от село Ковачевица, Гоцеделчевско. Отказал се от рано от светски изгоди и земни блага, Йорданчо, както го наричали някога, се посветил на Господ. Често получавал видения, за едно от които уведомил цар Борис III.

zmpmu3yw

чуката на гидика

Скалното светилище Чуката на Гидика се намира в едноименната местност на 2 km североизточно от с. ГълъбовоОбщина Баните (Област Смолян) на връх с надморска височина 539 m.

Археологическият обект е разположен върху естествен скален масив, издължен в посока северозапад-югоизток. Билото постепенно се стеснява в посока север-юг, а денивелацията е около 40 m. Теренът, в тесния участък представлява нос със стръмни, скалисти, склонове и тясно било, оградено от три страни от р.Арда, а достъпът е възможен единствено от северозапад. От обекта има добра видимост към меандрите на реката. Обектът не е известен на българските археолози до края на ХХ в. Регистриран е при теренни археологически проучвания, свързани с изграждането на Каскада „Горна Арда“. Първите сондажи са заложени през 2007 г. по проект „По стъпките на тракийските богове“ на Община Баните по програма ФАР ТГС България – Гърция. Проучени са приблизително 750 m².

4840a485cf49be9343d891d108866bc1c2272313

карабурун

Връх Карабурун (от турски "Черен нос") е с височина 1027м и е разположен на вододела между реките Малка Арда и Арда, малко преди двете реки да се влеят една в друга. От местността има невероятна гледка към почти целите Средни и Източни Родопи. Поради стратегическото разположение на това място през V-VIв е била изградена ранновизантийска крепост, от която в момента има разкрити части от основи на каменен строеж и стени. Направените разкопки доказват, че е имало светилище 1500 години преди Христа, а към VIв след н.е. е имало укрепено селище, от където са били контролирани търговските пътища в Средните Родопи. В централната част на най – високата част на върха има открити множество керамични фрагменти от Късната бронзова епоха. Намира се върху било, издължено в посока изток-запад, на 7км югоизточно от Баните.

home1-1

Загражденска екопътека

home1-1

Екопътека малка арда

home1-1

Екопътека "самотното дърво"

паложска

Екопътека "паловската воденица"

11417729

Връх "Свобода" 1915м. надморска височина

5a37af8082fe8

веломаршрут кръстатица - стърница 12км.

Screen Shot 2018-03-14 at 2_49_12 PM

обсерватория Рожен

орлови-скали00002-1024x683

Орлови скали - ардино