Забавление

Screenshot_5-13
Оряховските водопади
“Оряховските водопади” е най-новата екопътека в община Баните. Началото й започва под църквата в с. Баните. Там ще намерите указателна табела с посока, както и синьо-бяла маркировка.

загражденска екопътека

Загражденската екопътека се намира на 30 км. от село Баните. Тя е с дължина 13 км. и 300 м. денивелация. Отличава се с най-голям брой съоръжения за преминаване на трудни участъци.
20160530131813_74707
DSC04615
Вишнево-Гълъбово-Дяволски мост
Една от най-популярните дестинации за туристите в района след връх Свобода е Дяволският мост, до който води екопътеката „Вишнево-Гълъбово-Дяволски мост”. Средновековното съоръжение над река Арда е на 4 километра източно от с. Гълъбово и 8 км. от общинския център Баните.
Screenshot_5-13

Култов комплекс на връх “Свобода”

Най-високата точка на общината – връх “Свобода” привлича туристи-планинари през цялата година – през зимата любители на ските, а през лятото той е център на поклоннически интерес – хиляди хора се качват на върха, където на мястото на тракийско светилище е построено Тюрбето на Енихан баба.

Екопътека “Самотното дърво”

Намира се над село Баните в южна посока. Името на екопътеката й спечелва стария бук, който стои сам на големия хълм повече от век. Забележителното дърво е на възраст около 100 години, с чисочина 16 метра и обиколка на ствола 2,70 метра.

Screenshot_18
DSC04615
Туристическа пътека "Малка Арда"
Туристическата екопътека “Малка Арда” е приятна за лека разходка, разнообразна  като пейзаж с редуването на планина и река и е подходяща за всякакъв вид туристи. Тя е идеално разнообразие на почивката в село Баните.
download

Спортен риболов

Може да посетите микроязовир Давидково, който е построен през 1960 и да се насладите на вашето любимо хоби. Река Малка Арда е подходяща за речен риболов

Параклис “Успение Пресвети Богородици”

Църквата е архитектурно-строителен паметник на културата. Възстановена е през 1935 г. с участието на цялото население. В нея има около 150 икони, като на по-голяма част от тях е изобразена Света Богородица. Параклисът се намира в село Баните.

Screenshot_4-12
52de895e09bfaa0b22c416e0f2d989fc
Организиран лов
В ловния сезон може да се включите като гости в гостоприемните ловни дружинки, като в района има изобилие от разнични животински видове